Παραδοσιακό σαπούνι (Θερμής μεθόδου)|Η Ιστορία

Παραδοσιακό σαπούνι

Σαπών κοινώς το παραδοσιακό σαπούνι, είναι απορρυπαντική ουσία, που παρασκευάζεται  με τη σαπωνοποίηση, δηλαδή τη χημική αντίδραση κατά την οποία τα λιπαρά οξέα ενώνονται με κάποιο αλκάλιο (νάτριο ή κάλιο) των φυσικών λιπών και λαδιών, με τη βοήθεια υδροξειδίου του νατρίου.

Η χρήση του σαπουνιού είναι γνωστή από τα αρχαιά χρόνια. Πρώτοι οι Άραβες παρασκευάσανε σαπούνι από λάδι η λίπος και εκχύλισμα τέφρας οπου πρόσθεταν και ασβέστη, με το οποίο έπλεναν τα μαλλιά που χρησιμοποιούσαν στην ύφανση.

Παρασκευή με την θερμή μέθοδο

Το σαπούνι είναι μίγμα από άλατα και λιπαρά οξέα παλμιτικού, στεατικού και ελαϊκού , με αλκάλια. Για να σχηματιστούν θερμαίνονται για αρκετό χρονικό διάστημα λίπη και λάδια μέσα στα οποία προσθέτουμε διάλυμα καυστικού νατρίου ή καλίου. Κατά τη παρατεταμένη θέρμανση τα γλυκερίδια από τα λιπαρά οξέα, που αποτελούν συστατικά στα λίπη και στα λάδια, διασπώνται και έτσι σχηματίζεται το σαπούνι, που ανεβαίνει στην επιφάνεια και η γλυκερίνη. Για να αποχωριστεί τέλεια, προσθέτουν μαγειρικό αλάτι. Το σαπούνι αυτό μαζεύεται και ενώ βρίσκεται ακόμα σε ρευστή κατάσταση τοποθετείται σε τελάρα για να πήξει. Πριν ακόμα στερεοποιηθεί μπαίνει σε καλούπια, όπου παίρνει το σχήμα, με το οποίο θα δοθεί στο εμπόριο. Υπάρχουν διάφορα είδη σαπουνιών. Αρωματικά καλλυντικά κλπ. Αυτό εξαρτιέται από τον τρόπο της παρασκευής καθώς και από τα λίπη και τα λάδια που χρησιμοποιούνται. Αν στα λίπη προσθέσουμε νάτριο, τότε σχηματίζονται τα σκληρά σαπούνια που χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό. Τα σαπούνια αυτά διαλύονται στο νερό και σχηματίζουν αφρούς, που οφείλονται στο μεγάλο μοριακό βάρος του σαπουνιού και πιο πολύ στη μεγάλη αλυσίδα, από την οποία αποτελείται το μόριό του.

Η Δράση του σαπουνιού

Η δράση των σαπουνιών είναι μηχανική. Ενώνονται δηλαδή με τις ακαθαρσίες και σχηματίζουν ένα γαλάκτωμα που παρασύρεται από το νερό και έτσι καθαρίζονται τα ρούχα. Παλαιότερα υπήρχε η γνώμη ότι το σαπούνι διασπάται σε ελεύθερο αλκάλιο που διαλύει τις ακαθαρσίες, πράγμα που δεν είναι σωστό. Για να γίνει ομως ο καθαρισμός  θα πρέπει το νερό να μην έχει μεγάλη σκληρότητα γιατί τότε σχηματίζεται το ασβεστοσάπουνο, που δεν διαλύεται στο νερό. Για τον καλύτερο επίσης καθαρισμό το νερό πρέπει να είναι ζεστό, όπου το σαπούνι διαλύεται καλύτερα. Τα αρωματικά σαπούνια είναι και αυτά σκληρά σαπούνια, με τη διαφορά ότι το λάδι που χρησιμοποιείται πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας. Επίσης προσθέτουν στο μείγμα γλυκερίνη και διάφορες αρωματικές ουσίες.

Τα φαρμακευτικά σαπούνια σχηματίζονται αν στα λίπη προστεθεί αντί του νατρίου, κάλιο. Τα σαπούνια αυτά φέρονται σε ρευστή κατάσταση, γιατί δεν έχει γίνει εξαλάτωση. Χρησιμοποιούνται για να παρασκευάζονται καλλυντικά και φαρμακευτικά σκευάσματα. Αν κατά την παρασκευή τους ρίξουμε στο μείγμα μαγειρικό αλάτι, μετατρέπονται και αυτά σε σκληρά σαπούνια.

Η ιστορία του σαπουνιού είναι μακραίωνη και με πολλές εξελίξεις. Πλέον το ποιοτικότερο παραδοσιακό σαπούνι είναι αυτό που παράγεται με την ψυχρή μέθοδο σαπωνοποίησης ελαίων και βουτύρων υψηλής ποιότητας. Στην Olea ανεβάζουμε ακόμα περισσότερο την ποιότητα των προϊόντων μας χρησιμοποιώντας ευεργετικά συστατικά όπως αιθέρια έλαια εκχυλίσματα βοτάνων και αργίλους και τα αφήνουμε να ωριμάσουν ήσυχα πριν συσκευαστούν.

Φωτογραφίες Olea Soap / Pixabay

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *