Σαπούνι VS Αφρόλουτρο

Γιατί 8 στους 10 επιλέγουν αφρόλουτρο; Ποιά είναι η φυσική εναλλακτική;

Τα αφρόλουτρα αντικατέστησαν τα σαπούνια απο τα τέλη της δεκαετίας του ’80.
Οι λόγοι;

  1. Πρώτος και βασικότερος το marketing που καθορίζει τις επιλογές μας.
  2. Δεν ξηραίνουν την επιδερμίδα όπως τα κοινά σαπούνια.
  3. Η ποσότητα σε σχέση με την τιμή
  4. Το υπέροχο ή χαλαρωτικό ή τονωτικό ή σαγηνευτικό άρωμα.
  5. Ο πλούσιος αφρός
  6. Δεν λερώνει τη μπανιέρα

Εκ πρώτης όψεως είναι λογικό να έχει επικρατήσει το αφρόλουτρο και θα αναρωτιέστε πού είναι το κακό.
Για να τα ξαναδούμε:

  1. Το marketing αποσκοπεί στην αυξηση των πωλήσεων και δεν χρειάζεται σχόλια.
  2. Τα κοινά σαπούνια είναι γεγονός ότι αφυδατώνουν την επιδερμίδα καθώς δεν περιέχουν ενυδατικά συστατικά όπως η γλυκερίνη. Αυτό συμβαίνει γιατί οι βιομηχανίες σαπουνιού χρησιμοποιούν μεθόδους που μειώνουν σημαντικά το χρόνο αλλά και το κόστος παραγωγής.
    Απο την άλλη όμως τα αφρόλουτρα για να προσφέρουν βαθύ καθαρισμό, πλούσιο άρωμα, κρεμώδη αφρό κλπ εμπεριέχουν ποικιλία επικίνδυνων χημικών συστατικών που ταξιδεύουν και απορροφώνται από το σώμα σας. Πέραν των άλλων που αναγράφονται στις περισσότερες ετικέτες θα αναφέρουμε την νευροτοξική methylisothiazolinone (MIT) που αποτελεί ένα κοινό, φθηνό, βιοκτόνο. Τα αφρόλουτρα και γενικότερα τα καλλυντικά που περιέχουν νερό, χρησιμοποιούν την ουσία αυτή για να διατηρούνται περισσότερο χωρίς να αναπτύσσονται βακτήρια. Χρησιμοποιείται επίσης σε εργοστάσια παραγωγής χρωμάτων, φυτοφαρμάκων κλπ.
  3. Πράγματι η ποσότητα στα αφρόλουτρα είναι μεγάλη, 500ml, 750ml… και η τιμή γύρω στα 5 ευρώ. Λογική τιμή θα πείτε!
    ΟΧΙ. Το πραγματικό κόστος παραγωγής είναι πολύ χαμηλό αφού περιέχει πολύ νερό. Όμως το marketing υποδεικνύει ότι το αφρόλουτρο μπορεί να θεωρηθεί εύκολα ως πολυτελές οπότε μπορεί να έχει και μία καλύτερη τιμή στα ράφια. Βέβαια υπάρχουν και τα πολύ φθηνότερα αφρόλουτρα (του κιλού) που όμως δεν διαφέρουν από τα υγρά πιάτων. Αυτά είναι φθηνότερα καθώς είτε περιέχουν περισσότερο νερό, είτε παράγονται από επικίνδυνα (=οικονομικότερα) συστατικά. Επιπλέον πάνω από το 1/3 του αφρόλουτρου συνήθως “γλιστράει” και καταλήγει ανεκμετάλλευτο στο σιφόνι. Άρα μάλλον δεν υπάρχει οικονομία.
  4. Το άρωμα ίσως θα έπρεπε να είναι πρώτο στη λίστα μας. Αποτελεί βασικό κριτήριο για την επιλογή αφρόλουτρου, σαμπουάν κλπ. και αυτό το γνωρίζουν καλά οι μεγάλες εταιρίες. Γιαυτό φροντίζουν να είναι σε αφθονία σε κάθε προϊόν με αποτέλεσμα να μοσχομυρίζει για ώρες το δέρμα αλλά και όλο το σπίτι με ένα απλό ντουζ, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις στην υγεία.
  5. Ο πλούσιος αφρός δίνει μία ωραία αίσθηση αλλά μέχρι εκεί. Ο αφρός δεν έχει καθαριστική δυναμη και χρησιμοποιείται καθαρά για λόγους marketing.
  6. Το αφρόλουτρο δεν αφήνει υπολύματα στη μπανιέρα όπως το σαπούνι. Σωστά! Αυτό όμως συμβαίνει γιατί το σαπούνι συνήθως δεν φυλάσσεται σωστά μετά το μπάνιο, δηλαδή στη θήκη του που το στεγνώνει και το προστατεύει αλλά παραμένει στη μπανιέρα ή σε άλλο σημείο με στάσιμο νερό.

Τώρα ίσως να σας φαίνονται τα κοινά σαπούνια λίγο πιό συμπαθητικά αλλά όχι τόσο δελεαστικά… και έχετε δίκιο!

Τα κοινά εμπορικά σαπούνια παρασκευάζονται συνήθως με συνθετικά συστατικά ή από έλαια και λίπη που με την θερμή μέθοδο χάνουν όλη τους τη γλυκερίνη.
Αποτέλεσμα; Ξηρό δέρμα με αίσθηση ότι τεντώνει.

Όμως υπάρχει άλλη μια κατηγορία χειροποίητων σαπουνιών υψηλής ποιότητας, που παράγονται με ελαιόλαδο αλλά με μία σημαντική διαφορά. Διατηρούν φυσικά όλη τους τη γλυκερίνη. Μιλάμε φυσικά για τα χειροποίητα σαπούνια ελαιολάδου που παράγονται με την ψυχρή μέθοδο και προσφέρουν έντονη ενυδάτωση. Στο εξωτερικό

Ανακαλύψτε τα εδώ: χειροποίητα σαπούνια ελαιολάδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *