1

Φτιάχνουμε φυσικό αποσμητικό με μαγειρική σόδα

φτιάχνουμε φυσικό αποσμητικό μασχάλης με μαγειρική σόδα

Φυσικό αποσμητικό, ένα θέμα που τον τελευταίο καιρό γίνεται μεγάλη συζήτηση online. Το πόσο ακίνδυνα είναι τα συστατικά που εμπεριέχονται στα αποσμητικά είναι κάτι που απασχολεί όλο και περισσότερους που αναζητούν φυσικές επιλογές για να αντιμετωπίσουν την κακοσμία στις μασχάλες με ένα φυσικό αποσμητικό.

Φυσικά η πιο διαδεδομένη και αποτελεσματική λύση βρίσκεται σε όλα τα σπίτια και δεν είναι τίποτε άλλο από την μαγειρική σόδα γνωστή και ως διττανθρακικό νάτριο.

φτιάχνουμε φυσικό αποσμητικό μασχάλης με μαγειρική σόδα
Φυσικό αποσμητικό με μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ένα προϊόν πολλαπλών χρήσεων που παραδοσιακά χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα, την πρόληψη των οσμών και τον καθαρισμό. Πιο πρόσφατα, ωστόσο, έχει χαρακτηριστεί ως το φυσικό συστατικό για πολλούς άλλους σκοπούς, ειδικά στον τομέα της υγείας και της προσωπικής φροντίδας.


Ποιά είναι τα οφέλη της μαγειρικής σόδας και τι πρέπει να γνωρίζετε πριν τη χρησιμοποιήσετε.

Η μαγειρική σόδα είναι γνωστή για την ικανότητά της να απορροφά οσμές. Για παράδειγμα, εάν μυρίζει το ψυγείο σας, και αφήσετε σε ένα πιατάκι 2-3 κουταλιές μαγειρικής σόδας μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά.

Αυτή η ικανότητα απορρόφησης οσμών έχει ως αποτέλεσμα η μαγειρική σόδα να γίνει μια δημοφιλής επιλογή ως φυσικό αποσμητικό.

Η μαγειρική σόδα έχει αντιμικροβιακή δράση, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να σημαίνει ότι έχει την ικανότητα να καταπολεμά τα βακτήρια. Τα βακτήρια προκαλούν δυσάρεστες μυρωδιές στην περιοχή της μασχάλης. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στα άτομα με ευαισθησία στα χημικά συστατικά που χρησιμοποιούνται κατα κόρον στα συμβατικά εμπορικά αποσμητικά όπως:

Αλουμίνιο.
Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν ότι η απορρόφηση αλουμινίου από ένα αποσμητικό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και άλλων καρκίνων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιστημονική έρευνα (;).

Parabens.
Αν και η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη, ορισμένες πρώιμες μελέτες δείχνουν ότι τα parabens που βρίσκονται στα προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκινικής βλάβης του δέρματος.

Τρικλοζάνη.
Αυτό το συστατικό μπορεί να διαταράξει ορισμένους τύπους ορμονών.

Τεχνητά χρώματα.
Αυτά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος.

Ως αποσμητικό, η μαγειρική σόδα μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των οσμών όμως μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό σε άτομα με πολύ ευαίσθητο ή ξηρό δερμα που ερεθίζεται εύκολα. Γιαυτό πάντα συστήνουμε να γίνεται δοκιμή (τοποθετούμε μικρή ποσότητα με ένα έμπλαστρο, στο εσωτερικό του αγκωνα και ώστε να δούμε αν προκύψει κάποιος ερεθισμός μέσα σε 48 ώρες.)

Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες

  • ερυθρότητα
  • εξάνθημα
  • κνησμός
  • φολιδωτό δέρμα

Η ξηρότητα που μπορεί να προκαλέσει η μαγειρική σόδα είναι πιθανό να οφείλεται στην αλκαλικότητά της. Το pH 7,0 και παραπάνω θεωρείται αλκαλικό και η μαγειρική σόδα πέφτει κάπου περίπου 9,0 στην κλίμακα pH. Το περιβάλλον στο υγιές δέρμα είναι πιο όξινο, με pH περίπου 5,0. Έτσι, όταν εφαρμόζετε μια αλκαλική ουσία όπως η μαγειρική σόδα, θα μπορούσε να επιρρεάσει τα φυσικά επίπεδα pH του δέρματός και αυτό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολική ξηρότητα.

Εάν θέλετε να παραμείνετε στεγνοί, ίσως χρειαστεί να εφαρμόσετε ξανά τη σόδα ψησίματος όλη την ημέρα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αποσμητικά γενικά, συμπεριλαμβανομένης της μαγειρικής σόδας, καλύπτουν μόνο τη μυρωδιά του σώματος, ενώ τα αντιιδρωτικά λειτουργούν για την πρόληψη της υγρασίας, εμποδίζοντας τους πόρους του ιδρώτα σας.

Φτιάχνουμε φυσικό αποσμητικό με μαγειρική σόδα

Πριν προχωρήσουμε σε συνταγές, θα αναφέρουμε τον απλούστερο τρόπο εφαρμογής: Τσιμπάμε λίγη ποσότητα με τα δάκτυλά μας και την απλώνουμε στη μασχάλη. Τόσο απλό. (καλό είναι η εφαρμογή να γίνει αμέσως μετά από ένα απολαυστικό ντους για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια) και φυσικά ο καθαρισμός να γίνει με ένα από τα χειροποίητα σαπούνια ελαιολάδου που καθαρίζουν φυσικά χωρίς να αφυδατώνουν το δέρμα.

Σύντομα θα ανεβάσουμε και βίντεο στο youtube κανάλι μας…

Μια άλλη μέθοδος είναι να φτιάξετε μια πάστα από φυσικό αποσμητικό ακολουθώντας αυτά τα εύκολα βήματα:

Ανακατεύυουμε περίπου 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα με λίγο χλιαρό νερό σε ένα μπολ μέχρι να σχηματίσει μια πάστα.

Απλώστε την πάστα στις μασχάλες σας, χτυπώντας την απαλά στο δέρμα σας με τα δάχτυλά σας.

Βεβαιωθείτε ότι η πάστα είναι εντελώς στεγνή πριν ντυθείτε.

  • Μπορούμε επίσης να συνδυάσουμε τε τη μαγειρική σόδα με άλλα συστατικά χωρίς να χρησιμοποιήσουμε νερό.
  • Ανακατέψτε 1 μέρος μαγειρικής σόδας με 6 μέρη αμύλου αραβοσίτου, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως αντιιδρωτικό για να σας κρατήσει στεγνό.
  • Ανακατέψτε 1 μέρος μαγειρικής σόδας με 2 μέρη βούτυρο καριτέ ή βούτυρο καρύδας, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο για ξηρό, ευαίσθητο δέρμα.
  • Ανακατέψτε 1 μέρος μαγειρική σόδα με 4 μέρη λάδι καρύδας και προσθέστε μια σταγόνα αιθέριο έλαιο, όπως έλαιο λεβάντας ή Teatree oil.

Ανεξάρτητα από τη συνταγή που θα επιλέξετε, είναι σημαντικό να κάνετε μια δοκιμή όπως προαναφέραμε για να βεβαιωθείτε ότι το δέρμα σας δεν είναι ευαίσθητο σε κανένα από τα συστατικά.

Εναλλακτικές

Εάν η μαγειρική σόδα εξακολουθεί να προκαλεί ξηρότητα ή ερεθισμό στο δέρμα σας ίσως θελήσετε να δοκιμάσετε άλλες φυσικές αποσμητικές επιλογές, όπως:

  • ξύδι μήλου μηλίτη, αραιωμένο σε νερό
  • λάδι καρύδας
  • άμυλο καλαμποκιού
  • βούτυρο καρι
  • έλαιο αμαμήλιδας
  • έλαιο τσαγιού ή άλλα αιθέρια έλαια ( πάντα αραιωμένα σε λάδι βάσης)

Λόγω των ιδιοτήτων του που καταπολεμούν τις οσμές, η μαγειρική σόδα μπορεί να είναι ικανή να καταπολεμήσει τις μυρωδιές των μασχάλων. Ωστόσο, η μαγειρική σόδα δεν είναι σχεδιασμένη για το δέρμα. Είναι πολύ πιο αλκαλική από το δέρμα σας, κάτι που θα μπορούσε να διαταράξει τη φυσική ισορροπία pH του δέρματος.

Γιαυτό εαν έχετε αμφιβολίες για την αθωότητα του αποσμητικού που αγοράσατε και θέλετε μια πιο φυσική επιλογή, απευθυνθείτε στον γιατρό ή το δερματολόγο σας για τις καλύτερες φυσικές επιλογές για το δέρμα σας.

Comments 1

  1. Χρησιμοποιώ χρόνια σκέτη σόδα μετά το μπάνιο και έχω σωθεί. Απλά κάποιες ελάχιστες φορές σε όλα αυτά τα χρόνια μου κάνει κάποιο ερεθισμό. Μια ερυθρότητα. Σε μια ημέρα έχει φύγει. Ίσως να δοκιμάσω να την αναμιγνύω με λίγο λάδι καρύδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *